Προτάσεις-Δραστηριοτητες για παιδια

Simple Crafts by Σοφοκλής: Ένα διαφορετικό εικαστικό εργαστήριο για παιδιά.

Ένα like στη σελίδα του blog μου ήταν η αφορμή να γνωρίσω το Σοφοκλή και τις δημιουργίες του. Άλλωστε, ένας άντρας δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο να κάνει like σε μαμαδο-blog. Ψάχνοντας να βρω κοινούς γνωστούς, βλέπω στη σελίδα του κάτι ακόμα καλύτερο : ότι εργάζεται στο simple crafts. Και μόνο η λέξη crafts ήταν ικανή να κινήσει την περιέργειά μου. Έμεινα τόσο εντυπωσιασμένη με αυτά που κατασκεύαζε με τα παιδιά, τα βιντεάκια και το χώρο του εργαστηρίου που αποφάσισα να το επισκεφτώ.

Το εικαστικό εργαστήριο Simple Crafts ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 στον πολυχώρο τέχνης SourLiBooM, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

sofoklis

Μετά τις σπουδές του στο τμήμα φυσικής και στα παιδαγωγικά, ο Σοφοκλής, προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να συνδυάσει δημιουργικά και εύχρηστα τους δύο αυτούς τομείς. Το simple Crafts ήταν το φυσικό αποτέλεσμα της χρόνιας ενασχόλησής του με δημιουργικά εργαστήρια σε καλοκαιρινή κατασκήνωση και clubs δημιουργικής απασχόλησης.

Ο Χώρος

Ένας χώρος ευχάριστος και πολυμορφικός, ανοιχτός σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Στην αίθουσα οι συμμετέχοντες μπορούν να αλλάξουν θέση τα έπιπλα ανάλογα με τις απαιτήσεις του μαθήματος, να γράψουν με μαρκαδόρο τα τραπέζια, να κολλήσουν μαγνήτες και μαγνητικά αντικείμενα στους τοίχους και να κάνουν παιχνίδια σκέψης στα διαλείμματα, ή να κουνηθούν από τις κούνιες που κρέμονται από το ταβάνι για να ξεμουδιάσουν!

Οι κατασκευές 

Στο Simple Crafts οι συμμετέχοντες δημιουργούν τρισδιάστατες κατασκευές, πολλές φορές κινούμενες. Κάποιες από τις αγαπημένες τεχνικές του Σοφοκλή, στις οποίες βασίζεται για να κάνει τις δικές του δημιουργίες, είναι το origami, το μακραμέ, η χαρτοπλεκτική, το paper mache, το pop up και το mobile.

Οι τεχνικές, ενώ μπορεί να φαντάζουν δύσκολες, δεν είναι απλά μία πρόκληση για τα παιδιά, αλλά ουσιαστικά τα βοηθούν να κατανοήσουν και να αποδομήσουν πολύπλοκες κατασκευές, να τις επαναλάβουν και με την επανάληψη, σιγά – σιγά, να μπορέσουν να φτιάξουν δικές τους δημιουργίες.

Τι αποκομίζει το παιδί

Η ενασχόλησή τους με αυτές τις τεχνικές εξασκεί την αντίληψη των διαστάσεων του χώρου και τη σχέση που έχουμε εμείς και τα αντικείμενα με αυτόν, καθώς και τα στοιχεία που κάνουν ένα αντικείμενο να στέκεται και να ισορροπεί. Βοηθούν στη λεπτή κινητικότητα και το συντονισμό ματιού χεριού και, κατ’επέκταση, στη βελτίωση του παιδιού στην γραφή και την ανάγνωση. Η οργάνωση των υλικών και των εργαλείων του εργαστηρίου, σε συνδυασμό με ολιγομελή τμήματα (5-6 παιδιών), κινητοποιούν τα παιδιά να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να αλληλοβοηθούνται. Η δημιουργία μιας κατασκευής στο Simple Crafts δεν τελειώνει απλά με την ολοκλήρωσή της. Τα παιδιά τακτοποιούν το χώρο εργασίας τους, προσφέροντάς τους έτσι μια πιο ρεαλιστική εικόνα ενός ήρεμου και δημιουργικού περιβάλλοντος, για να το μεταφέρουν στο σχολείο και το σπίτι.

Έμπνευση

Στο εργαστήριο Simple Crafts η έμπνευση πηγάζει μέσα από τη γεωμετρία, τα μαθηματικά και τις απλές γραμμές που όταν συνδυαστούν φτιάχνουν εντυπωσιακές εικόνες και δημιουργίες. Οι εικόνες της φύσης και οι νόμοι της φυσικής γίνονται κομμάτια των κατασκευών του Σοφοκλή.

seminario

Προγράμματα – δράσεις

Στο εργαστήριο Simple Crafts θα βρείτε:

  • κάθε Τρίτη 17:30-19:00 να λειτουργεί ετήσιο παιδικό τμήμα κατασκευών (6+ χρονών).
  •  Σαββατο και Κυριακή 11:00-13:00 συνεργατικά εργαστήρια γονέων και παιδιών.
  • Σεμινάρια ενηλίκων (γονέων και εκπαιδευτικών) με θεματικές ενότητες. Πληροφορίες –ανακοινώσεις στην σελίδα μας στο facebook.

    Επικοινωνία

  • facebook : Simple Crafts ή στο τηλέφωνο 231 401 1584 (18:00- 21:00)
  • επισκεφτείτε μας στην Κ.Κρυστάλλη 4, 4ος όροφος, πλατεία Αντιγονιδών, Θεσσαλονίκη (18:00-21:00).

Την επόμενη εβδομάδα ο Σοφοκλής έχει μία έκπληξη για σας. Ραντεβού, λοιπόν, τη Δευτέρα. 

MamaLia

 

 

 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Simple Crafts by Σοφοκλής: Ένα διαφορετικό εικαστικό εργαστήριο για παιδιά.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.